Zakopane — portal z-ne.pl
Fotografia — Zakopane

Aktualności · Tatry i Podhale

Fotografia

Dla orłów (extra).

20 wpisów.

jkch
To może być trudne. Na zdjęciu schodzimy żlebem z przełęczy. Żleb ma wystawę płd.wsch. Sprowadza do dolinki, a dopiero w drugiej kolejności do doliny walnej.
Proszę podać nazwy:
- przełęczy z której schodzimy.
- dolinki do której sprowadza żleb.
- szczytu widocznego w pełnym słońcu.
darolga
Trudne... Zgaduję: Przełęcz pod Velką Granatovą Veżą, Havrovska Dolinka (dalej Sławkowska Dolina), a szczyt to Sławkowski.
jkch
Niestety. Gdyby tak miało być to, ponieważ przed Sławkowskim na płd. odchodzi masywna grań zakończona Sienną Kopą, sam Sławkowski nie byłby tak widoczny. Ale niewątpliwie to dosyć logiczne.
ja-anna
czy to moze zejscie ze Smoczej przrleczy poprzez kotlinkę pod Smoczą przeleczą, lub inaczej Złomiskową Zatokę, dalej do Doliny Złomisk, a w tle widoczna Tępa z Osterwą ...?
jkch
Tym razem zakończenie dobre, początek nie. Tępa się zgadza.
ja-anna
jkch, to jest strzelanka, oddam wiec jeszcze dwa stzały:
1. zejscie z Rumanowej P (Wschodniej) do Dolinki Rumanowej i dalej do Dol.Złomisk
2. Zejście ze Smoczej P do Dolinki Smoczej i dalej do Dol.Złomisk
nic wiecej nie wymyślę, amen
darolga
To ja też postrzelam ;)
Zejście z Siarkańskiej Przełęczy do Złomiskiej Zatoki, a dalej Dolina Złomisk. :confused:
jkch
Wszystkie strzały w sufit.
jkch
Ani w jednym, ani w drugim nie schodzi się żlebem.
ja-anna
:D:D:D wredny jestes wiesz :D :D
darolga
Zgaduj Zgadula..
Zejście spod Koprowskiej Wieży do Szataniej Dolinki???
turystka
Stwolska Przełęcz, Dolina Stwolska, Tępa - to mój strzał
jkch
Koniec dobry. Nazwa przełęczy?
jkch
Niestety.
jkch
Generalnie, do wszystkich odpowiadających.
Zgadywanie "chybił-trafił" nie ma nic wspólnego ze znajomością rzeczy. W ten sposób odpowiadać mogą również mieszkańcy dalekiej Polinezji, którzy nigdy nie opuścili swoich wysp.
Prawidłowa odpowiedż to: Hlińska Przeł., Dol. Szatania. Tępa.
Koncepcja zgadywanki uległa poważnemu zdefasonowaniu. Należy więc ją zakończyć.
ja-anna
nie ma się czemu dziwić jkch, to nie są zagadki dla przeciętnego turysty, który w tych miejscach w ogóle nie był, tylko jak sam napisałes "dla orłów" i do tego "extra"; nie ma tu orłów jak widać, więc pozostaje strzelanie, no chyba że nie życzysz sobie tego, to pewnie nikt sie odezwie; proponuję nieco łatwiejsze, bardziej rozpoznawalne miejsca, bedą dostępne dla większej liczby osób; z resztą to samo mowiłeś do mnie :-) ; no i zima tez nie sprzyja orientacji w terenie :-)
pozdrawiam
maciejwol
Ktoś, kto rozpozna szczyt w tle, ma przy sobie mapkę i do tego wie, co znaczy południowo-wschodni nie musi być ekspertem, żeby zgadnąć o co chodzi;)
ptt66
Witam!Nie,niech zagadki będa tak trudne,można zweryfikować swoje błędne mniemanie o wielkim znastwie Tatr,co tyczy się,he,he,również mnie.I pomyśleć.że dolina Złomisk i okolice należą do moich ulubionych... :D
jkch

Re: zdjecie

Nie wyważaj otwartych drzwi.
Hrom77

Re: zdjecie

hahaha słusznie nie doczytałem jednego postu Twojego przepraszam :-)

Odpowiedz