Zakopane — portal z-ne.pl
Fotografia — Zakopane

Aktualności · Tatry i Podhale

Fotografia

podpis

20 wpisów. Archiwum — bez odpowiedzi.

~Paweł Litwiński
Chyba raczej Wielka Turnia...
~jaculek44
DZIĘKI ZA POPRAWKĘ, MASZ RACJE. ŹLE PODPISAŁEM . ALE BARDZO SIĘ CIESZĘ ZA TWÓJ KOMENTARZ, ŚWIADCZY TO O TYM, ŻE ZDIĘCIA NIE SĄ BEZMYŚLNIE OGLĄDANE. POZDRAWIAM :-)
~dorota
większość zdjęcia zajmuje grań Kościelców, na dalszym planie Dol. Suchej Wody i Kopieńce. Staw w dole, to chyba Długi Staw? Pod Wielką Turnią żadnego stawu od tysięcy lat już nie ma. Zdjęcie zatem zrobiono ze Świnicy. A może ja też jestem w błędzie? Czy ktoś definitywnie wyjaśni? pozdrawiam
~renatka39
kochani, to co widać na zdięciu to nic innego jak Mała Turnia. napewno nic ze Świnicy. świadczy o tym nawet roślinność. :-)
~jaculek44
DOKŁADNIE PRZESTUDIOWAŁEM SWÓJ KATALOG ZDIĘĆ Z MAPĄ I STWIERDZAM, ŻE JEST TO MAŁA TURNIA W DRODZE DO GRZYBOWIA I DALEJ DO DOLINY STRĄŻYSKIEJ. A PROPO, W TAMTYM CZASIE NIE BYŁEM NA ŚWINICY. WIDZE,ŻE MAM KONTAKT Z TYMI CO KOCHAJĄ TATRY. Z TEGO POWODU JEST MI BARDZO MIŁO. ;-)
~Wacław
Dzięki tej wymianie zdań, przybyła mi nowy szczyt- Mała Turnia - do mojej kolekcji tatrzańskiej. Nie ma takiej nazwy na moich mapach /1:10000/, nie znalazłem u Nyki i w encylopedii tatrz. Jeśli się tak upieracie, że to nie ze Świnicy, to opiszcie szczyty i inne elementy przestrzenne ze zdjęcia. Murowańca też nie widać po powiększeniu? I gdzie dokładnie ta M.T? Może się tam wybiorę. Koło Grzybowca znam tylko Łysanki. Pozdrawiam
~Wacław
zwracam honor. Mała Turnia namierzona - to północno wschodni fragment Wielkiej Turni nad D. Małej Łąki. To raczej występ niż szczyt. Co najwyżej teren dróg taternickich. Stamtąd na pewno nie zrobiono omawianego zdjęcia. Pozdrawiam
~renatka39
TO ZDIĘCIE BYŁO MOIM ZDANIEM ROBIONE MIĘDZY SIODŁEM A OLEJARNIĄ.
~jaculek44
KOCHANI. WRACAŁEM Z GIEWONTU CZERWONYM SZLAKIEM DO DOLINY STRĄŻYSKIEJ, TO BYŁO DWA LATA TEMU I POMAŁU SOBIE PRZYPOMINAM, ŻE SĄ TO OKOLICE SIODŁOWEJ TURNI, DALEJ GRZYBOWIE I DOLINA STRĄŻYSKA.
~dorota
Ta kępa traw po lewej stronie zdjęcia - na co zwróciła uwagę renatka39 -coś takiego na Świnicy? Ale ten widok jak najbardziej "świnicki". I ten staw w dole, widać coś takiego z trasy Siodło - Olejarnia? O reszcie nie wspomnę. Pozdrowienia.
~Irysek_55
wobec tylu opinii musze i ja zabrac glos , a wiec moi kochani wedlug mojego rozeznania a posluguje sie mapa w skali 1:27 000 fotka ta przedstawia jak wskazuje rzeżba terenu i opisanych szlakow przez Jaculka44 sa to okolice Siodlowej Turni pozdrawiam i zycze milego ogladania i spotkania sie na szlaku
~Wacław
Panie i Panowie. Już prędzej bym się zgodził, że zdjęcie zrobiono z Gąsienicowej czy Niebieskiej Turni, czyli pod Świnicą, czemu przeczycie, niż z rejonu Siodłowej T. Stamtąd chyba nie byłoby widać tej odległej doliny z Z-nem, bo Maly Giewont przesłania. I nie byłaby tak daleko. Jeśli się upieracie przy "swoim" to nazwijcie co widać na zdjęciu: dolinę, staw, tą grań "podobną" wg mnie do Kościelca i to co za nią z prawej się wychyla. Wtedy będziemy w domu.
~RaffalM
No i przypadkiem zrobiła nam się fotozagadka :-) Zazwyczaj zamierzone fotozagadki miały tylko kilka komentarzy, a tu taka dyskusja.
Dodam też swoją opinię - rzeczywiście wygląda to na Mały Kościelec (i może część dużego?), kawałek stawu w Dol. Gąśienicowej, a w dali Przełęcz Między Kopami.
Jaculku, skąd w rejonie Giewontu staw? No i co to za data na Twoim zdjęciu - 2009-08-15 - to pół roku temu, a Ty piszesz o 2 latach? Coś nie tak z Twoją pamięcią ;-)
Co do trawy, to być może zdjęcie jest zrobione z drogi na Świnicę (od strony Kasprowego) a nie ze szczytu, z niższej wysokości, toteż może i rośnie tam trawa. Poza tym między Świnicą i Kasprowym kończą się skały typowe dla Tatr Zachodnich, więc stąd podobieństwo do rejonu Giewontu. Zaznaczam, że nigdy na Świnicy nie byłem, więc są to tylko moje przypuszczenia i wyobrażenia :D
~wacław
Kościelec jest jedyną, tak charakterystyczną górą, a widać go w całości, od Małego do Zadniego, toteż przesądza sprawę "rodowodu" zdjęcia na korzyść doroty, turystki i Rafała. W odróżnieniu od turystki, przy takich zagadkach, posługuję się głównie pamięcią, a ta bywa zawodna, stąd moje "ustępstwo" wobec Waszych adwersarzy, że być może to zdjęcie zrobiono w bliskiej odległości od Świnicy. Serdecznie pozdrawiam.
~Paweł Litwiński
Wytłumaczenie całej afery jest dużo prostsze - coś się na forum pomieszało. Komentarz był do tego: http://z-ne.pl/gt,zdjecie,1056 7.html zdjęcia. Nie mam pojęcia, dlaczego wątek pojawił się pod tym: http://z-ne.pl/gt,zdjecie,1054 9.html zdjęciem. Ale na szczęście teraz jest już pod prawidłowym.
~waclaw
co za radość, wszyscy mieli rację omawiając dwa różne zdjęcia. Początkowo myślałem, że autor postu i P.L. żartują. Życzmy sobie, żeby "afery" rzeczywiste miały taki pogodny epilog!!!
~jaculek44
SZANOWNY WACŁAWIE, PRZESTUDIOWAŁEM DOKŁADNIE SWOJE ZDIĘCIA, TO ZDIĘCIE BYŁO ZROBIONE 06.08.2008 GODZINA 12.42.MAM INNE ZDIĘCIA Z TEGO CZASOOKRESU, I NAPEWNO NIE BYŁEM NAWET NA LILIOWYM A CO MÓWIĆ O ŚWINICY. I WIEM, ,ZE TO ZDIĘCIE BYŁO ROBIONE POMIĘDZY KONDRACKĄ KOPĄ A GIEWONTEM. W ODDALI WIDAĆ GRZYBOWE.
~RaffalM
He he, jaja jak berety. Kazdy się mądrzył myśląc, że drudzy to kompletni laicy. A tu taki wałek. :D :D :D
~Wacław
Zgoda. Inna kwestia. wybacz, ale to co często wymieniasz błędnie to Prz. w Grzybowcu lub grzbiet Grzybowiec, którym się schodzi z Giewontu na ww przełęcz.
~sivy
a czy zwrócił ktoś uwagę na autora zdjęcia które komentuje .