Artystka Natura.
6 wpisów. Archiwum — bez odpowiedzi.
Co to jest?
Co to za bajkowe formy i czy jeszcze istnieją?
Baśniowo..., oczu nie można oderwać...:-):-)
Co to za bajkowe formy i czy jeszcze istnieją?
Baśniowo..., oczu nie można oderwać...:-):-)
Lolek05 wyjaśni co to jest, gdybym nie trafiła!?
Zjawisko szadzi - to samo, które spowodowało niedawno katastrofę w paru województwach, bo pozrywały się przewody wys. napięcia i połamały słupy.
Występuje wtedy, gdy jest b. wysoka wilgotność powietrza z równoczesnym szybkim spadkiem temp. poniżej 0 st. C. /Dodatkowo jeszcze brak wiatru/.
Konsystencja tego tworu oblepiającego gałązki jest podobna do śniegu z armatek wodnych naśnieżających stoki. a swoją drogą - piękne!Pozdrawiam
Zjawisko szadzi - to samo, które spowodowało niedawno katastrofę w paru województwach, bo pozrywały się przewody wys. napięcia i połamały słupy.
Występuje wtedy, gdy jest b. wysoka wilgotność powietrza z równoczesnym szybkim spadkiem temp. poniżej 0 st. C. /Dodatkowo jeszcze brak wiatru/.
Konsystencja tego tworu oblepiającego gałązki jest podobna do śniegu z armatek wodnych naśnieżających stoki. a swoją drogą - piękne!Pozdrawiam
Wiem, że to jest szadź i dziękuję za wyjaśnienie mechanizmów powstania tego zjawiska.:-) Z jednej strony niszczycielska, z drugiej piękna ale i surowa, gdyż dla „swoich pasji artystycznych” uśmierca biedną stłoczoną przy sobie grupę smerecków, nie dając żyć czemuś większemu od kosodrzewiny na tej wysokości!
Tak, to szadź, zjawisko bardzo częste na stokach kapryśnej, wietrznej Babiej Góry. ( na szczycie wiało tak bardzo, że nie byłem w stanie zrobić zadawalających fotek ) Pozdrawiam
jak kogoś takie zjawiska rajcują to na pilsku tego pod dostatkiem-w różnych formach-z pewnością ciekawsze niż na babiej.
Lolku te dwie fotki jak najbardziej udane, dla mnie super, a że mocno wiało i dokuczało, no to cóż, taka jest już ta „Babska” kapryśna natura!:-);-)
Może rzeczywiście lepiej wybrać się w poszukiwaniu takich osobliwości na "przyjaźniejsze" sąsiednie Pilsko – wieczny „Narzeczony Baby” jak powiadają najstarsi górale.:-)
Pozdrawiam.
Może rzeczywiście lepiej wybrać się w poszukiwaniu takich osobliwości na "przyjaźniejsze" sąsiednie Pilsko – wieczny „Narzeczony Baby” jak powiadają najstarsi górale.:-)
Pozdrawiam.